Exacte afmeting van het roer van de 750?

Beste zeilgenoten,

Sinds kort trotse schipper van de Groene Beer. Schip is in goede staat alleen het roer moet gerepareerd of vervangen worden. Ik heb op de ontwerp tekeningen op de site geprobeerd te achterhalen wat de afmetingen van het roer van de 750 zijn, maar ik kan het echt niet lezen.

Ik ga het roer namaken in de Openbare Werkplaats in Amsterdam Oost, dus onder deskundig toezicht/begeleiding. Eenmaal daar kijken we hoe de constructie precies is. Voor die tijd moet natuurlijk  topkwaliteit eikenhout halen bij Fijnhout en daarvoor heb ik een indicatie van de lengte en dikte nodig (om vervolgens ruim in te kopen). Kan iemand mij helpen aan deze afmetingen? Anders stap ik het water wel in natuurlijk, maar ik neem aan dat iemand dit soort data paraat heeft.

Alvast dank

Inge P

Dit vind je misschien ook leuk...

8 reacties

 1. Ingo Wilcke schreef:

  ik ga zo meten, hier alvast een foto, nieuwe roer, oude roer en master timmerman van Enkhuizen scheepvaarts museum, Erich Slagmolen

 2. Ingo Wilcke schreef:

  Foto I

 3. Ingo Wilcke schreef:

  Foto II

 4. Ingo Wilcke schreef:

  er zijn bijzonder aandachts punten bij het maken….bv; ondanks dat de dikte 4 cm is, zou ik 5 kopen (dit ivm het goed op dikte brengen na het verlijmen, de houte stukken hebben op afstand rvs staal pennen die alles bij elkaar trekt), aan de onderkant is een “slijt rand” , die ook helpt alles bij elkaar te houden…. als alles klaar is dan op dikte schaafen…. verticale hoogte is 180, maar plank lengte is 190 omdat het schuin loopt…
  success… mvg ingo

  • Inge Polstra schreef:

   Dag Ingo,
   Super! Dank voor de info. Bij de Openbare Werkplaats adviseerden ze me ook al om dikte en lengte ruim te nemen. Zeker als planken verlijmd moeten worden. Dit is precies de informatie die ik nodig had.
   Ik ga aan de slag!

 5. Victor van Hoek schreef:

  Hoi Inge, gefeliciteerd met de Groene Beer. Ik heb de afmetingen niet voor je, maar wil ons roer er binnenkort afhalen om in de winter flink op te knappen. Ik kan dan de maten nemen (of je komt even langs om zelf te doen).
  Gr, Victor (van de Grietje uit Huizen)

 6. Ingo Wilcke schreef:

  PS bewaar je oude roer….te minst, dat heb ik gedaan en een extra helmstok van triplex gemaakt, zo kan ze ( ANNE) nog varen en rangeren ondanks dat ze voor de winter alles van haar hout af moet staan naar de schuur voor opknappen / lakken etc…

  success…(goede opmerking ….ik sluit mij daar bij aan….” gefeliciteerd met jou NIEUWE schip” ….grt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Controle *

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, video, document, spreadsheet. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.