Tijdschriftenartikelen

Artikelen over de Baarda Zeegrundel zijn, voor zover wij hebben kunnen nagaan, verschenen in de Gooi-en Eemlander, Het Vrije Volk, Panorama, Water Sport, Vaart, de Waterkampioen, Spiegel der zeilvaart, De Nieuwe Ster, Het Spuigat van WSV De Watervogels en de Vaarkrant van de Telegraaf.Alle schrijvers zijn het er over eens dat de Baarda Zeegrundel een geslaagd ontwerp is; het is een prachtig en prettig varend schip, met veel leefcomfort, prachtig gelijnd en oer Hollands. Het schip is van een zeldzaam goede kwaliteit, heeft voldoende stabiliteit en wordt geschikt geacht voor groot water. Het is een comfortabele familieboot, niet luxe, maar zeker wel stoer, met een ruime kuip. De prijs van 36.500 gulden wordt voor een jacht van 5,5 ton niet te hoog gevonden.

familie-baarda-op-de-boot-01-gecompr.jpg
De familie Baarda op hun Zeegrundel

Wel zijn de critici het er over eens dat het ontwerp van deze Zeegrundel niet alle karaktertrekken van de traditionele grundel heeft, zoals dat wel het geval is bij een Kooijman & de Vries grundel. Vooral de dinette vindt men wat uit de toon vallen.

Het meest bijzondere commentaar kwam van G.L. Berk: ‘de Zeegrundel ‘ is een droom van een boot voor liefhebbers van een langzaam zeilend schip’ .

Zie Artikelen