Lier om de mast te strijken/op te zeteen

Hallo allemaal….

Wij zijn sinds kort lid omdat wij deze maand de gelukkige eigenaar van een 9 mtr Baarda Grundel (Sibbe) zijn geworden. Ik vraag mij af of er iemand gebruik maakt van een oplossing om de mast in je eentje te kunnen strijken/opzetten. Met de ratel die ik nu moet gebruiken moet je altijd met minimaal 2 personen zijn. Kan iemand ons daarin adviseren?

Alvast bedankt….Theo en Gonnie Splinter

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Ik maak gebruik van een liertje op het voordek dat een worm met wormwiel heeft.
    Met een slinger op de worm kun je wel met de worm het wormwiel in beweging zetten, maar omdat een wormwiel niet de worm kan aandrijven stopt het geheel wanner je de slinger loslaat en kun je rustig kofie gaan drinken (maar liever niet onder de halfgestreken mast). Wel moet je zorgen dat het schip stilligt anders gaat de mast kwispelen en dan komen er grote krachten op de mastbout en mastkoker, tenzij je een strijkwant hebt. Succes.

  2. Jan de Vreede schreef:

    Ik maak gebruik van lijn over 2- 3 schijfs blokken. Deze zet ik vast op het strijkwand daar komt dan ook de voorstag aan vast. Ik haal de borgpen uit de mastkoker en ik laat de mast langzaam zakken. Ik heb eerst met een lier gewerkt maar dat beviel me niet omdat de lijn steeds vast kwam te zitten in de lier. Met het overeind zetten van de mast heb je in het begin even spierkracht nodig. Succes !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

Maximale bestandsgrootte van upload: 5 MB. Je kunt uploaden: afbeelding, video, document, spreadsheet. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.