Casco Vroomshoopse Baardagrundel is klaar

dsc05091-gecomprii.jpg
Op 31 mei 2008 zijn wij bij Haije en Hilly Nicolay in Vroomshoop geweest om de vorderingen van de bouw van de zeegrundel te bekijken. Haije, die de boot in zijn achtertuin bouwt is in maart 2007 begonnen en nu, in mei 2008, na 14 maanden is het casco gereed. Het schip is een echte 8,50 meter (of 9 meter zo je wilt) Zeegrundel met prachtige lijnen. Het vloeiend verloop van bij voorbeeld gebruikte stalen pijp wordt verkregen door de pijp aan één kant over de gehele lengte plaats voor plaats met een brander te verhitten en te laten afkoelen. Omdat de krimp bij het afkoelen groter is dan de eerder opgetreden uitzetting bij verhitten, wordt over de gehele lengte een gelijkmatige kromming verkregen.
Haije last zowel electrisch als met CO2, al naar gelang het uitkomt en de lassen worden na het leggen gezandstraald en in de menie gezet.

Er is gekozen voor de traditionele inrichting met de kombuis aan SB en de dinette aan BB. De bakskisten in de kuip zijn gelast en hebben robuuste randen, waarop de kleppen straks goed kunnen afsluiten, evenals dat het geval is bij de vlonders.

De volgende stappen zijn het bepalen van de verdere inrichting en technische installatie, zoals de keuze van de dieselmotor, type koelsysteem, watergekoelde of traditionele schroefaskoker, de plaatsing van de water- en brandstoftanks en alle andere zaken die komen kijken bij het bouwen van een schip.

Inmiddels hebben Haije, Hilly en hun zoon Jan hun vaarbewijs I gehaald en van de zomer gaan ze een platbodem huren om wat zeilervaring op te doen. De Zeegrundelbijeenkomst in Weesp op 6, 7 en 8 juni 2008 is voor hen een mooie gelegenheid om meerdere zeegrundels bij elkaar te zien en zo nieuwe ideeën op te doen t.a.v.afwerking en inrichting.

We waren onder de indruk van zowel de kwaliteit van het verzette werk als de vorderingen en wensen Haije en Hilly veel succes met de afbouw van dit prachtige schip.

Ben en Gerda Geutskens

dsc05075-gecompr.jpg dsc05076-gecompr.jpg dsc05077-gecompr.jpg dsc05078-gecompr.jpg dsc05079-gecompr.jpg dsc05080-gecompr.jpg dsc05082-gecompr.jpg dsc05083-gecompr.jpg dsc05098-gecompr.jpg dsc05069-gecompr.jpg dsc05095-gecompr.jpg dsc05088-gecompr.jpg dsc05090-gecompr.jpg dsc05091-gecompr.jpg dsc05093-gecompr.jpg dsc05094-gecompr.jpg dsc05097-gecompr.jpg dsc05069-gecompr.jpg dsc05070-gecompr.jpg dsc05071-gecompr.jpg dsc05086-gecompr.jpg dsc05087-gecompr.jpg

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Henri en Charlotte Meyers-Wyckmans schreef:

  Proficiat!!!!!!

  Henri en Charlotte
  “Curtricias”

 2. Hans Scholten schreef:

  Dit is gewoon heel leuk. Het feit dat iemand zijn eigen schip kan bouwen in de achtertuin is al bijzonder. Zoiets heeft te maken met vaardigheden en vakmanschap en ik begrijp dat Haije best wel een schip voor iemand anders kan bouwen. Het unieke is echter dat Haije zijn eigen schip bouwt.
  Later wanneer het schip vaart, zeilt, etc. geeft dat een enorm gevoel van voldoening.
  Ik wens jullie heel veel plezier met het schip. Wij hopen ook in Weesp te zijn. Hartelijk welkom, en…. hartelijk gefeliciteerd met het resultaat.
  (Ik zou wel bij de tewaterlating willen zijn) ?
  Groeten,
  Hans, Don en Lina Mai Scholten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, video, document, spreadsheet. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.