Sterk Staaltje

Doop.
Op zaterdag 8 oktober 2011 vond in de haven van de Almelose Watersportvereniging onder grote belangstelling de doop van de nieuwgebouwde Sipman-Baarda Zeegrundel plaats.

Feestelijke gebeurtenis
Haije en Hilly Nicolay zijn nu de trotse eigenaar van de door Haije gebouwde Zeegrundel. De doop vond plaats met een puts onvervalst jachthavenwater, onder het toeziend oog van ongeveer 50 belangstellenden.
Er waren toespraken, gedichten, hapjes en drankjes, maar vooral een trotse Haije en dito Hilly, die de drijvende kracht achter dit project bleek.

Sterk Staaltje
De naam van de boot is lang geheim gebleven; er waren vele (onjuiste) veronderstellingen, maar onder toeziend oog van de aanwezigen schroefde Haije de naamplaat op de boot: Sterk Staaltje.
De bouw van de boot is inderdaad een sterk staaltje. Hoewel Haije installateur en lasser is, bleek hij ook een vaardig timmerman en in staat om een stoer roer, mooie zwaarden en een prachtig interieur en betimmering te maken.
Het geheel is een prachtig schip geworden, nagenoeg geheel identiek aan de 9 meter Baarda grundel uit de jaren ’70, met veel goeddoordachte details.

Hoe het begon, een beetje opschieten
In het voorjaar van 2007 heeft er in De Telegraaf een mooi stukje gestaan over de Baarda Zeegrundel. De dag daarop werd ik gebeld door de heer Nicolaij uit Vroomshoop met de vraag of ik ook tekeningen van dit type schip had.
Ik had inmiddels een kleine verzameling kopieën van tekeningen, vele op A0 formaat vergaard en Haije Nicolay kwam in Norg langs om de zaak in ogenschouw te nemen. Hij liep al lang met het plan rond om zelf een schip te bouwen en zijn vrouw Hilly had tegen hem gezegd dat als Haije nog een schip wilde bouwen, hij nu toch wel een beetje moest opschieten, want hij was een jaar of 50 en anders bleef er te weinig tijd over om er mee te varen. En laat nu de Baarda grundel precies het type boot zijn dat hij zocht!
Na de tekeningen bekeken te hebben sprak hij de historische woorden: “Dat kan nooit zo moeilijk zijn om zo’n schip zelf in elkaar te lassen”.
Dus werden de tekeningen gekopieerd en aan Haije opgestuurd.
Het project kon van start gaan.

In de achtertuin
Het lassen van het schip nam ongeveer een jaar in beslag en was een flinke klus. Alle plaatdelen werden van tekening afgelezen en op ware grootte uit hardboard gezaagd, waarna kleine aanpassingen volgden, zodat het staal met de haakse slijpschijf precies op maat ‘gezaagd’ kon worden. Tijdens een van onze bezoeken aan hem zei Haije: “Kun je je voorstellen? Er komt een vrachtwagen met een dik pak staalplaten van twee bij vier meter, die Hilly en ik samen achter het huis moeten zien te krijgen”.
De boot werd namelijk achter het huis op het terras in de achtertuin gebouwd en de bouw zou vier jaar in beslag nemen.
Het verdere verloop is in de diverse afleveringen, die op de website staan, te zien.

Hoe nu verder?
Ja, hoe nu verder?
Haije en Hilly hebben al wat met de boot gevaren en het komend jaar wordt er flink geoefend met aan- en afmeren. Aan de boeken te zien die in de boot lagen, wordt de inleerperiode goed theoretisch ondersteund.
En dan moet er natuurlijk nog een mast, giek en gaffel komen en het staand en lopend want.
We blijven ook de verdere ontwikkeling van dit “Sterk(e) Staaltje” op de voet volgen en wensen Haije en Hilly een goede vaart!

Ben en Gerda Geutskens

Ontvangst in de kantine van de Almelose Watersport Vereniging.

Er waren ongeveer 50 belangstellenden.

Op weg naar de doop.

Daar ligt hij dan, in haar volle glorie; hoe zou ze heten?

De Schipper met zijn Drijvende Kracht.

Met een puts water als doop....

Eindelijk wordt de naam bekend gemaakt: "Sterk Staaltje".

De kooien.

De kombuis.

Knap staaltje, die prachtige houten zwaarden; en dat voor een lasser!

Na de praktijk van het bouwen, de theorie van het varen en daarna de praktijk

Nogmaals de kombuis, maar nu met kommaliewant.

Mooie kastjes naast de BB kooi

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

Maximale bestandsgrootte van upload: 5 MB. Je kunt uploaden: afbeelding, video, document, spreadsheet. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.