Even voorstellen….

Beste Grundelaars,

Ruim twee jaar geleden kochten wij, na lang zoeken, een motorbootje van krap 9 meter. Een mooie vorm, vonden wij, en geschikt om met ons driekoppig gezin meerdaagse tochtjes te maken.
Weinig diepgang, en het kon onder veel bruggen door. Een zuinige Peugeot Indenor diesel van 56 pk, recent geheel gereviseerd, en van een nieuwe kielkoeling voorzien, bij Bakker in Ijlst.

Met de vorige eigenaren, die er bijna 45 jaar plezier van hebben gehad, hebben we nog steeds een goed contact. Pas onlangs kwamen we er met hen achter dat het hier een Baarda-grundel betrof. Gebouwd rond ’74, dachten zij; het schip was een jaar of vijf oud toen zij het overnamen. Dus fluks lid geworden van baardagrundel.nl!

Met de leeftijd was het interieur wat gedateerd, en nogal donker. Ik was begonnen de kajuit opnieuw te schilderen, maar dat bleek nog een flink karwei. Op advies van mijn zwager, die in de scheepsbetimmering werkzaam is, hebben we het over een andere boeg gegooid, en besloten er een geheel nieuwe betimmering in te zetten. Dat gaf ook de gelegenheid de technische installaties op de waarderen: nieuwe drinkwatertank met elektrische waterpomp, nieuwe toilet met elektrische aan- en afvoer, dashboard met meer meetinstrumenten, zonnepanelen, enzovoort.

Een project waar ik nu midden in zit.

Ook het schilderwerk buiten moest weer flink aangepakt, en ik kwam al snel tot de overtuiging dat niet zelf te moeten doen. Toevallig zit er hier in Akkrum een uitstekend aangeschreven jachtschilder, Kooistra, dus die hebben we in de arm genomen. Kost wel een behoorlijke grijpstuiver, vooral ook omdat bleek dat het casco gestraald moest worden.
Op het moment van de kleurkeuze wisten we nog niet dat het een Baarda-grundel betrof, dus met lichtblauw is de kleur niet meer origineel. Maar wel mooi, vinden we…. Wel wordt de witte tussenlijn (zie beide foto’s voor het verschil) nog in ere hersteld.

Het buitenschilderwerk, en wat klein laswerk, is inmiddels klaar. De ramen zaten nog ouderwets in rubbers, en er was flink roest bij ontstaan. We laten nu ramen in kunststof profielen plaatsen.

Onze grundel nog in de oude kleuren voor ons huis.

Opnieuw geschilderd, werken aan de binnenbetimmering.

Op dit moment staat de grundel in een loods van Kooistra, waar ik voldoende ruimte heb om mijn gereedschap te plaatsen. Voor zo lang het duurt, want over niet al te lange tijd loopt de loods weer vol als winterstalling. Dan is het wachten tot het voorjaar eer ik weer verder kan. Met een beetje geluk en doorzetten hopen we dan tegen de volgende zomer weer vaarklaar te zijn!

Ben benieuwd naar jullie reacties, en uiteraard vooral ook tips en trucs…

Jogchum Reitsma

Kruk en esdoornfineer op de wanden.

Nog toegevoegd een foto waarop een deel van het project te zien is. Ik lijm al het staal boven de waterlijn, wat in contact staat met de buitenlucht, in met 2mm kurk (als lijm gebruik ik Sikaflex 221, tot nu toe zo’n 26 kokers gebruikt). Daaroverheen wordt 3,5 mm triplex gelijmd, gefineerd met esdoorn-fineer. Dat fineren wordt gedaan bij van Stijn in Hazerswoude-dorp; ik ben naar de fabriek geweest om het fineer uit te zoeken.

Ook is op de foto nog een klein stukje isolatie zichtbaar, wat ik op een paar plekjes tegen de wanden gebruik, maar vooral voor het plafond. Dat was met piepschuim geïsoleerd, en dat leek me wat brandgevaarlijk. Nu wordt het 3cm PIR-schuim,

Zo’n plaat PIR-schuim, maar dan 4cm, gebruik ik ook om de nieuwe watertank, naast de motor, van de motorwarmte te isoleren.

De vloer van de motorruimte wordt overigens ook vervangen, door een zware anti-dreunplaat; ik vind op lange tochten het motorgeluid nogal hinderlijk, dus hopelijk helpt dit.

Oh ja, en ik heb vlak voor onze vakantie vorig jaar nog een boegschroef laten monteren. Echte schippers lachen me daarom uit, maar ja, ik ben dan ook geen echte schipper…

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Ingo Wilcke schreef:

  Wat lux, grondig aan gepakt, success

 2. Victor & Yvonne schreef:

  Welkom Jogchum bij baardagrundel.nl.

  Wat leuk dat je een schip koopt op de lijnen van het schip. Wat de foto’s laten zien samen met je verhaal gaat deze baarda in goede handen is.
  Ik hb zo even geen tips voor je, maar als je ergens tegenaan loopt kan je de vraag hier altijd even stellen. Er zijn altijd wel mede baarda’s die reageren.

  Gr, Victor

 3. baukje.jogchum@gmail.com schreef:

  Dank je! Mooie lijn inderdaad!, en natuurlijk verder ook geschikt. Ik heb zo nog geen vragen, maar die komen vast. Dus bij voorbaat al dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

Maximale bestandsgrootte van upload: 5 MB. Je kunt uploaden: afbeelding, video, document, spreadsheet. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.