Op zoek naar dektenten

Ha vaargenoten, afgelopen week weer een mooie tocht gemaakt met de boot, en ben nu weer thuis. Veel geleerd met nieuwe scheepsmaten, vanuit Friesland naar Almere gevaren, de boot daar twee weken als huis gehad en afgelopen week via de Veluwemeren weer naar huis. Kennen jullie de nieuwe verbinding al naar de IJssel? Helaas voor de Revesluis ook vast gezeten. is vlak voor de sluis een paar meter buiten de boeien erg ondiep. Nu tijd om plannen te maken voor onderhoud. Mijn man deed altijd alles maar is helaas vorig jaar overleden. Waarschijnlijk heb ik deze winter een binnen plek en wil ik het buitenschip bij werken. Hebben jullie tips voor mij, wat voor lak, als er stukken lak vanaf zijn, en er een verdieping is, kun je dat dan opvullen of moet dan alles er af?

Daarnaast ben ik nog steeds opzoek naar een goede dektenten die de kuipafsluiten ook tijdens het vaarseizoen. Ik heb nu de mast er niet op, maar wil dat in de toekomst misschien wel. Voordeel van zonder mast varen was dit jaar groot voor mij. Ik kon heel Almere door varen. Ook op en rond het Tjeukemeer is zonder mast varen handig met een vaste brug. Is er ervaring met een tweedelige tent waarvan je het voorstuk kan laten zitten tijdens het varen, als beschutting?

Nog een andere vraag, is er een manier om te voorkomen dat je schroef vastloopt door het planten groen en je niet de boot uit hoeft om die plant vrij te maken? dat heb ik een aantal keer gehad afgelopen weken.

Met groet Madeleine van der Kooij

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Ingo Wilcke schreef:

  goede morgen,
  dat zijn heel veel punten tegelijk, mail maar: im.wilcke@hccnet.nl ; lijkt mij goed om ze een voor een te bespreken…en natuurlijk zijn er meer oplossingen … soms is het een kwestie van de beste voor jou oplossing te kiesen.
  mvg
  ingo
  ANNE een 7.5 mtr baardaq zeegrundel

 2. Dieke schreef:

  Beste Madeleine,

  Wat betreft het onderhoud: weet je welk verfsysteem je man gebruikte?
  Wat betreft kuiptent: indertijd heb ik het op laten meten door een zeilmaker, die heeft een mooie tent gemaakt, nu alweer aan de volgende bezig: laten maken met de oude als voorbeeld. Belangrijk te weten wat je wil: waar en hoe je naar binnen komt (rits?), Of het alleen als overkapping dient of ook als extra leefruimte. Ik heb een tent die best groot is, ik doe hem erop wanneer ik voor langere tijd niet kon. Eventueel kan iemand ook in de kuip slapen als het binnen te krap is. Voor tijdens de vakantie heb ik een klein zeil die ik op allerlei manieren kan gebruiken: over de giek bij de deur zodat een stuk van de Kuip droog blijft bij regen, als zonnescherm of als windscherm. Deze heb ik zelf genaaid van geschikte stof.

  Groetjes, Dieke

  • Inge Polstra schreef:

   Dag Dieke,
   Je hebt niet toevallig patronen van de kuiptenten? Ik ben aan het uitzoeken hoe ik voor “weinig” een kuiptent kan maken/kopen/regelen.

   Groetjes, Inge

 3. Victor & Yvonne schreef:

  Hoi Madeleine,

  Goed dat je blijft varen. Mijn ouders (op een Lemsteraak van 9 meter) hebben een rechthoekig stuk zeil dat ze in de nachten over het schuifluik heen spannen. Deze steekt ook een meter of 1,5 over de kuip. Hierdoor kunnen ze de deur/schuifluik open laten in de nacht. Dat zou volgens mij ook wel voldoen aan je eerste vraag. Zou je wel even moeten meten wat de afmetingen moeten worden (van bak- naar stuurboord over de giek).

  Wat betreft de planten aan de schroef/schroefas: er zit bij ons een afdekstuk precies boven de schroef in de kuip die met een aantal bouten vastzit. Heb deze zelf niet gebruikt dus weet niet of je er wel goed bij kunt. Zelf een paar keer het water ingegaan om de rommel te verwijderen.

  Het gebied tussen de randmeren naar de IJssel is inderdaad heel mooi, maar ook erg ondiep buiten de vaargeul.

  Hopelijk heb je er wat aan.

  Gr, Yvonne en Victor

 4. Johan Teunissen schreef:

  Hallo,
  Onze Baarda heeft een doorgang tussen de kuip naar de onderkant, en zo kunnen we altijd bij de schroef komen.
  In de kuip is een luik en daaronder zit een stop. Helaas is het geheel niet waterdicht en zo is hier dus de mogelijk om tijdens het (erg) scheef hangen tijdens het zeilen dat er via deze doorgang toch water in de kuip kan komen. Ik heb zo gauw geen foto van boven gevonden, wij hebben tot nu toe geen oplossing gevonden om het waterdicht te krijgen.
  Ten tweede is de afstand van de bodem van de kuip tot de schroef vrij lang (langer dan armlengte), het is dus daardoor niet erg simpel (maar wel mogelijk) om bij de schroef te komen. We hebben tot nu toe nog niets in de schroef gehad (gelukkig).
  We zijn dus niet zeer blij met deze doorgang en zoiets nu nog laten inbouwen zou ik afraden.
  Zover onze ervaring.
  groeten, Johan Teunissen

 5. Marjolein schreef:

  Dag Madeleine,
  Wat betreft het fonteinkruid in de schroef: wij lossen dat op door even een stukje achteruit te varen.
  Voor de dektent maken we gebruik van de giek maar dan moet natuurlijk wel de mast op de boot aanwezig zijn. Aan de onderzijde van de tent hebben we vakken gemaakt waarin zandzakjes bevestigd kunnen worden. Zo voorkom je dat de tent opwaait.
  Groet, Marjolein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

Maximale bestandsgrootte van upload: 5 MB. Je kunt uploaden: afbeelding, video, document, spreadsheet. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.