Aangesloten bij deze groep

Ik Madeleine van der Kooij, heb me vandaag aangesloten bij deze groep, sinds vorig jaar zijn mijn man en ik eigenaar van de Grundel Baarda van 7,5 meter. Hij heeft de naam Makena en ligt aan het Tjeukemeer. Mijn man heeft er helaas maar een jaar van mogen genieten en is half juli overleden. Ik heb besloten de boot toch te houden en te willen blijven varen, en heb me nu aangesloten bij deze groep om mogelijk andere mensen met een zelfde boot en interesse te treffen die mij mogelijk soms ook wat tips kunnen geven. Natuurlijk ook leuk om andere dingen over de Grundels te lezen. Op dit moment ben ik echter op zoek naar een tent of zeil die de boot in de winter kan beschermen tegen weer en wind, het is de bedoeling dat hij wel in het water blijft liggen.

Ook een zeil dat om de giek kan, om in de zomer het zeil te beschermen zoek ik nog. Zijn er mensen die iets dergelijks in de aanbieding hebben of tips hiervoor hebben dan hoor ik het dus graag.

Vriendelijke groet Madeleine

 

Dit vind je misschien ook leuk...

14 reacties

 1. Victor van Hoek schreef:

  Hoi Madeline,
  Wat leuk dat je je hier hebt ingeschreven. wij zijn sinds 1 jaar ook bezitter van een 7,5 meter Baarda Grundel. Afgelopen winter had ik hier een dekzeil van Greenhouse dekkleden op liggen van 5×8 meter. Linkje:
  https://www.greenhousedekkleden.nl/product/537908/zwaar-pvc-dekzeil-5-x-8-m-in-drie-kleuren

  Dit voldeed prima. Mast plat en dan met 2 personen erop doen want het is aardig zwaar pvc. Een paar lijntjes onder de boot door trekken zodat je het zeil lekker kan aantrekken is aanbevolen (Denk even aan de storm in februari).
  Groeten Yvonne en Victor

 2. Bert schreef:

  Dag Madeleine,
  Gecondoleerd met het verlies van je man. Ik hoop dat je lieve mensen om je heen hebt om dit verlies te dragen. Sterkte met dit verlies.

  Wil je de grundel blijven gebruiken, en heb je minder kennis van boten en varen, dan is het handig om je bij een watersport vereniging aan te sluiten. Zoek een leuke uit, en ga vooral ‘shoppen’, loop hun bbq in de zomer af. Zal vast mogen. Voordeel van een club is dat je altijd een praatje kan maken en even een idee kan polzen of tips uitwisselen, zonder dat een technicus meteen een rekening schrijft.

  Zoek een fijn bedrijf uit dat vriendelijke prijzen hanteert. In jouw regio was ik wel te spreken over wellekom watersport. Vriendelijk en kleinschalig. Prijzen weet ik niet.

  Als dat nog niet gebeurt is, zou ik je willen aanraden een technische keuring uit te laten voeren. Ik was eigenwijs, dacht dat ik dat zelf wel kon, en moet nu op de blaren zitten. Er komt na de aankoop allemaal achterstallig onderhoud naar voren dat ik niet gezien heb. Dat is erg snel erg veel werk. Dat geeft niet, als je het maar weet en zelf overzichtelijk vind.

  Ik heb ws dezelfde grundel, in ieder geval een 7,5 m. Als je een nieuwe hulk zoekt, zeiltje over de giek, dan kun je er ook eentje laten maken, de maten kun je van van mijn hulk overnemen. Dan maken we er twee, want die van mij is ook wel ‘op leeftijd’.

  Voor een dekzeil hangt het er van af of je binnen of buiten ligt. Voor buiten op de wal in de volle wind gebruikte de vorige eigenaar een soort van vrachtwagen dekzeil, en dat is erg zwaar en ws nogal prijzig. Nu lig ik vaak in de loods, en dan volstaat een dekzeil van ‘de gamma’, van 8×6. Neem een elastiek en zet daarmee je dekzeil elastisch vast. Ook indien je buiten ligt is elastiek belangrijk, want daarmee gaat het zeil net iets minder klapperen, en kan het beter harde wind overleven. Ik bedenk me nu wel, dat je daarvoor onder de boot door dient te halen, en dat is wat lastig als je in het water ligt. Mijn boot gaat volgend jaar wel buiten overwinteren, en dan volstaat, omdat deze beschut ligt, een gamma zeil. Doe in ieder geval een extra dekzeil over de luiken en kuip. Baat het niet, schaadt het ook niet, en je kan er een lekkage mee voorkomen.

  Hopelijk helpt bovenstaande.
  Succes en plezier met de boot.

  Al.bert,
  Grundel Maber (vh Paljas)

  • madeleinevanderkooij@gmail.com schreef:

   Hall Al.bert,
   Dank voor je meedenk bericht. Ik ben lid van de ws vereniging St Nicolaasga, maar heb daar verder nog niets mee gedaan. Goed plan om daar eens wat meer contacten te leggen. Ook om een huik te bestellen is misschien wel optie. heb je enig idee wat de kosten hiervoor zijn? En ja dat ik de kuip goed moet afdekken is wel belangrijk, was afgelopen winter wel zo. maar het houd van de kuip heeft volgend voorjaar echt lak nodig, dat is deze zomer flink achteruit gegaan.

   Groet Madeleine

   • Libbe schreef:

    Hoi,

    Heb zelf ook net een baarda 7,5mtr zeegrundel. was laatst in sneek bij de Vries sails en die zijnden 65 euro per meter voor een huik. in het bruin

    mvrgr. Libbe

   • Bert schreef:

    Dag Madeleine,

    ik heb hier een hele dektent voor 600 euri kunnen laten maken. Een huikje zou dan ergens tussen de 150 en de 300 uit moeten kunnen komen. Ik zal hier eens vragen, wat een kopie kost. Heb je interesse voor een dergelijk bedrag? Misschien scheelt het nog iets als je er twee bestelt. (Opmerking: Ik heb een korte gekromde gaffel, voor een zeil met losse broek dat opgehesen wordt met huikje en al.)

    Het is belangrijk de kuip goed in de lak te houden. Eigenlijk ieder jaar, of om het jaar een nieuwe laag.

    Groeten, Bert.

 3. T.G. de Jong schreef:

  Ivm een grondige renovatie ligt mijn boot op de wal. Uiteindelijk heb ik voor vrachtwagenzeil gekozen om het schip goed te beschermen tegen regen én wind.
  Het beste zeil tot nu toe. De rest scheurt of is niet waterdicht genoeg.

 4. Ingo wilcke schreef:

  Hoi, goed plan, wij hebben er een die al jaren goed de winter heeft doorstaan en ook zomers goed te gebruiken is. Wij kunnen wat foto’s en ervaringen uitwisselen.

 5. Ingo wilcke schreef:

  Hier een foto, omdat het eenvoudig was (vierkant) schelde dat in prijs, zomers met giek wat hoger en de zij kanten als vleugels omhoog hou je de ingang droog en open. Success

 6. Victor & Yvonne schreef:

  Hoi Madeline,

  Wat goed van je dat je toch lekker blijft varen. Wij zijn ook sinds 1 jaar bezitter van een Baarda 7,5 meter Grundel. Afgelopen winter hebben we een dekzeil van Greenhouse dekkleden op de boot gehad van 5×8 meter. Met de mast plat wordt de boot dan nagenoeg helemaal ingepakt.
  Linkje naar het zeil:

  https://www.greenhousedekkleden.nl/product/537908/zwaar-pvc-dekzeil-5-x-8-m-in-drie-kleuren

  Wel even met 2 personen erop leggen. Het zeil is best zwaar. Een paar lijntjes onder de boot door zorgt er voor dat deze niet opwaait.

  Voor vragen kan je ons ook mailen.

  Groeten Yvonne en Victor

  • madeleinevanderkooij@gmail.com schreef:

   Hallo Yvonne en Victor, dank voor jullie reactie.
   Als de boot in het water blijft liggen, hoe daar je dan de lijnen onderdoor?
   Zwemmen is vanwege de ondiepte niet echt mogelijk bij mij, waar de boot ligt.

   Met groet Madeleine

   • Victor & Yvonne schreef:

    Hiervoor moet je met z’n tweeën zijn. Je kan aan 1 wat langere lijn van een meter of 7-8 een ringsleutel knopen na een meter of drie. De sleutel zinkt waardoor je de lijn aan beide kanten van de boot er onderdoor kan trekken. Knoop vervolgens de lijn waar je het dekzijl mee vast wilt zetten aan de lijn en trek deze er onderdoor. Dit zou ik op 2 plaatsen doen om er zeker van te zijn dat het zeil goed vastligt.

 7. Hans van der Heiden schreef:

  Hallo Madeline,
  Wij hebben nog een dektent liggen van een zware pvc kwaliteit. Het is al een behoorlijk aantal jaren oud, maar volgens mij nagenoeg onverslijtbaar. Wij gebruiken het niet meer sinds de start van de renovatie van onze boot in 2015. We hebben er toen voor gekozen m in de wintermaanden binnen te stallen.
  Laat maar weten of je er interesse in hebt.
  Met vriendelijke groet, Heleen en Hans

  • madeleinevanderkooij@gmail.com schreef:

   Hallo Heleen en Hans, Dank voor jullie reactie, ik heb wel interesse in de dektent. heb je daar toevallig ook een foto van?

   Met groet Madeleine

 8. Leo westra schreef:

  Wat fijn dat er zoveel reacties zijn,en allemaal of bijna nwe eigenaren,dat geeft de burger moet.heeft of is er iemand die een adres heeft voor zwaarden voor een 7meter en dan ook maar het roer.?kwam op marktplaats een mast voorbij,van 6,5m met zeilen ,rond de 2000.00€ weet niet of dat een goede prijs is.en of het past.maar eerst de motor.probeer nog een foto mee te sturen,groet Leo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Controle *

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, video, document, spreadsheet. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.