Vuilwatertank voor Baarda Zeegrundel

Beste Baarda-fans,

De overheid wil ons verplichten een vuilwatertank te installeren voor de toiletafvoer. Ik zit daar over na te denken hoe dat zou kunnen. Mijn toilet is gesitueerd tussen de de bedden voorin en het zitgedeelte bij de entree en dan aan bakboordzijde, dat is ongeveer halverwege. Ik dacht een tank achter het toilet te kunnen monteren, maar de achtergrond is dusdanig ingewikkeld gebogen van vorm, dat daar dus geen standaard tank achter past. Je kunt natuurlijk een flexibele vulwatertank gebruiken, maar ik vraag me daarbij wel af hoe zeker ik kan zijn dat zo’n ding niet gaat scheuren, met alle gevolgen van dien. Ik zou ook een op maat kunnen laten maken, maar ik vrees, dat dat een heel duur toiletgang gaat worden.

Ik ben wel benieuwd hoe anderen dat hebben opgelost (op die plek). Wat voor tank is daarvoor gebruikt, waar was die te krijgen?

Uw reacties zijn van harte welkom!

Jaap Vogel

Sinds een jaar of zeven ben ik de gelukkige eigenaar van een Baarda zeegrundel. De boot komt uit Amsterdam, en is daar particulier gebouwd. De achterkant is door de vorige eigenaar al vervangen door een Amsterdamse spitsgat, waardoor een nieuwe vorm ontstond, die wat mij betreft een verrijking is en goed past als geheel. Ik mag er graag mee varen, de boot is voorzien van kimkielen en het zeil is nog origineel donker bruin. Vanwege de toegevoegde spitsgat is de boot nu voorzien van een stuurkolom en heeft daardoor een nieuwe 'look' gekregen. Dat roept voor kenners dan weer vragen op en twijfel wat het het voor een boot is. Mijn boot is vooral te zien op het Lauwersmeer en op de Friese meren, Bedoeling is om binnenkort ook het Groningse en Friese wad te gaan bevaren.

Dit vind je misschien ook leuk...

8 reacties

 1. B.I. Hageman schreef:

  Heb aan BB-zijde in machinekamer een 80 ltr. vuilwatertank geplaatst. Toilet bevindt zich BB tussen vooronder en zitgedeelte, afvoer naar vwtank dmv doorvoering MKschot gerealiseerd. Aanvoer spoelwater in BB hoekkist, nabij het toilet.

  • Jaap Vogel schreef:

   Bedankt voor deze reactie. Ik heb namelijk twee 100 liter watertanks in de machinekamer, een aan BB, een aan SB, en dat is natuurlijk wel wat veel. Je hebt mij op het idee gebracht om een daarvan in te wisselen voor een vuilwatertank, of sterker nog de ene watertank te gaan gebruiken als vuilwatertank. Zo zie ja maar weer samen weet je meer! Dank je!

 2. Hans van der Heiden schreef:

  Ha Jaap, Het hangt natuurlijk ook af van hoe frequent de toilet eigenlijk gebruikt wordt. Na wat protesten van familie en deskundigen toch eigenwijs gekozen voor een chemisch toilet. Nu 2 seizoenen verder, is de familie en ik zelf eigenlijk hier dik te vrede mee. Je moet inderdaad frequenter legen, maar het ding is goed draagbaar en je kan de inhoud nagenoeg kwijt in elke toilet die je tegen komt. Voor onze situatie een (7.50 m,3 personen, 2-4 daagse tochten) blijkt dit prima werkbaar. Als je ook nog regelmatig de zeilen hijst, zal je ook de gewichtsverdeling goed in de gaten moeten houden. Fotootje toegevoegd van ons toiletje
  Succes met je keuze

  • Jaap Vogel schreef:

   Beste Hans, bedankt voor je reactie, ik zie dat er meer mensen zijn overgestapt op een chemisch toilet, dat is ook een optie. Op de een of andere manier is het niet echt mijn keus, omdat je altijd zit met kleine volumes, je blijft er mee sjouwen, dat vind ik persoonlijk een nadeel, maar het kan, bedankt!

 3. Bert schreef:

  Hier gekozen voor n een portapotti, met elektrische spoeling. Voldoet prima. Ook geen gehannes met techniek, Werkt altijd. Wel n spoeling voor chemisch toilet gebruiken, en regelmatig legen. Nog n voordeel, de romp doorlaten dichtgelast, minder zorg bij vorst. Meer last van het kleine hokje, het is n Baarda 7m50 en ik zie zo snel niet om welke afmeting bij jou gaat.. Succes!

  • Jaap Vogel schreef:

   Beste Bert, ik zie dat er meer mensen zijn overgestapt op een chemisch toilet, dat is een optie. Op de een of andere manier is het niet echt mijn keus, omdat je altijd zit met kleine volumes, je blijft er mee sjouwen, dat vind ik persoonlijk een nadeel. Mijn Baarda is wel langer dan 7,50 meter, maar het toilet is ook een klein hokje. De enige ruimte die ik had was (dacht ik) achter het toilet tegen de romp aan, maar dat heeft zo’n bijzondere vorm, dat je daar geen standaard tank voor kunt vinden, dan moet je een laten maken op maat. Dat vond ik een te dure oplossing. De tip van Hageman spreekt mij wel aan, dan kan ik misschien een van mijn watertanks van 100 liter gebruiken als septictank. Dat ga ik nu eerst verder onderzoeken. Bedankt voor je reactie!

 4. Jeroen Bentvelzen schreef:

  Beste Jaap,

  Ook ik heb gekozen voor het camping/porta potti toilet en idd de aan&afvoer laten dichtlassen.

  Gr Jeroen

  • Jaap Vogel schreef:

   Beste Jeroen, bedankt voor je reactie. Ik zie dat er meer mensen zijn overgestapt op een chemisch toilet. Op de een of andere manier is het niet echt mijn keus, omdat je altijd zit met kleine volumes, je blijft er mee sjouwen, dat vind ik persoonlijk een nadeel, maar het kan, bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, video, document, spreadsheet. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.