Verslag – Oudega augustus 2008

Verslag van het “Zeilevenement Rond en platbodemjachten Dragten-Wijde Ee”op 23 en 24 augustus 2008.

Voor foto’s klik hier

Evenals vorig jaar deed ook dit jaar weer een aantal schepen van het Baarda-register mee aan de zeilwedstrijden op de Wijde Ee bij Drachten. Vrijdagmiddag liep het haventje van Oudega (Smallingerland) via het nauwe vaarwatertje al vol met tjotters, Friese jachtjes, boeiers, schouwen, schokkers, jollen, bollen, aken, boatsjes, wiidsjitters en grundels.

Vanwege het geringe aantal schouwen dat dit jaar mee zou doen, slechts één, vormden de grundels en de schouwen één klasse, waarin, zoals gezegd, één schouw mee deed en drie Zeegrundels, de Pancratius van Elmer Bom, de Tobber van Rien en Liesbeth Korstanje en de de Tjibodas van Ben en Gerda Geutskens. Rien en Liesbeth waren al vanaf mei onderweg. Ze brachten hun vaarvakantie door in Denemarken en hadden het eiland Funen geheel gerond met vaak erg veel wind. Terug op weg naar Zeeland deden ze nog even Oudega aan met, naar later zou blijken, een overweldigend resultaat. Helaas moesten Hans en Alie Kamphuis afzeggen vanwege problemen met hun motor.

Op zaterdag werden twee wedstrijden gevaren, bij een NW wind van zo’n drie Bft en zondag één bij een ZW wind van drie tot vier Bft. Bij de start was het weer een heel gedrang, waarbij je goed moest opletten en de voorrangsregels moest kennen en toepassen, want de zes klassen startten met maar vijf minuten tussentijd.

Zaterdagavond was er een gezamenlijk diner van stamppot andijvie met worst, die, samen met de sterke verhalen, met aan de bar verkrijgbaar koel helder bier werden weggespoeld.

Verder konden we de videobeelden van die dag zien en werden de bijzondere prijzen uitgedeeld, bestaande uit de “Gouden puts” voor sportief gedrag, de “Gouden kloot” voor de grootste blunder en de “Lokeend” die Rien en Liesbeth Korstanje ten deel viel, omdat de jury dacht dat ze helemaal uit Zeeland kwamen om aan de wedstrijd mee te doen, maar het was Denemarken.

Op zondag was er nog meer gedrang aan de start dan de dag ervoor, omdat we een indewindse start hadden tussen een woonboot en het startschip in, maar omdat de tijdseinen, de vlaggen en de borden met klasse- en baan-nummers ‘s ochtends bij het palaver nog eens waren uitgelegd, startten de meeste schepen op tijd en in de juiste klasse.

Rien en Liesbeth Korstanje wonnen met de Tobber in de klasse schouw(en) en grundels de eerste prijs, ondanks de ongunstige rating, Elmer Bom met zijn Pancratias won de tweede prijs en de Tjibodas van Ben en Gerda Geutskens eindigden als vierde en allerlaatste van alle klassen. Het verschil met vorig jaar was dat deze keer de boeien niet voor hun neus tijdens de wedstrijd werden opgeruimd, zodat er ten opzichte van vorig jaar toch vooruitgang leek te zijn geboekt. Groot was dus de kater toen bleek dat de boeien er op maandagochtend nog steeds niet waren weggehaald.

Al met al was het weer een geweldig gezellig weekend met goed weer, voldoende wind en een mooie wedstrijd. Men ontmoette oude vrienden, nieuwe werden gemaakt, er werd lekker over bootjes gepraat, er werd voldoende gegeten en zeker gedronken en de stemming was opperbest. Ook dit jaar gaat onze dank weer uit naar Elmer Bom, die de onze geliefde Zeegrundel heeft geïntroduceerd binnen de wedstrijden van rond- en platbodemjachten, waar we inmiddels onze plaats veroverd blijken te hebben.

Ben Geutskens

Voor foto’s klik hier

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Controle *

Maximale bestandsgrootte van upload: 5 MB. Je kunt uploaden: afbeelding, video, document, spreadsheet. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.