Museum Havendagen 2011: Goudse Klompjesrace
Tijdens de Museum Havendagen 2011 is er voor het eerst een aanbrengtocht en zeilwedstrijd voor kinderen. De zeilwedstrijd om de Blauwe Vaandel wordt gehouden met vrachtbootjes, gemaakt van klompen: deze scheepjes noemen we klompscheepjes.
In deze brief staat informatie over klompschepen en over de wedstrijd om de “Blauwe Vaandel” De aanbrengtocht en wedstrijd is op zaterdag 25 juni om 14.00 uur.
De grote frustratie van de klompschippers is dat de linkerklomp altijd naar rechts zeilt en de rechterklomp altijd naar links. De schrijver H.J.A. Hofland probeerde dit op te lossen door een motorklomp met propellers uit te vinden. Maar er zijn nu klompenmakers in Friesland en Holland en Brabant die speciale klompen maken die niet rechts, en niet links zijn. Maar een recht door zeeklomp. Deze klomp wordt beschikbaar gesteld door de organisatie die via sponsoring deze klomp belangeloos beschikbaar stelt.
Suggesties
Klik op de onderstaande miniaturen voor nog enkele tips:
Div Klompen | Aanwijzing | Kiel |
Om de Blauwe Vaandel 2011
De wedstrijd om de Blauwe Vaandel 2011 is voor zeilende klompschepen op het water van de Turfsingel bij de Mallegatsluis in de Museumhaven. Deze wedstrijd voor de klompschepen met als inzet de Blauwe Vaandel voor het snelste klompscheepje en de mooiste.
De blauwe vaandel, ook wel genoemd een vleugel is bij oude vrachtschepen altijd blauw, maar je ziet ook wel oude schepen met een rode vaandel of vleugel. Dit zijn dan schepen die uitsluiten voor het plezier en recreatie zijn. De klompschepen zijn dus zeilende vrachtschepen.Maar nu bestaat de vracht uit kleine voorwerpen, onder andere zakjes met bonen, aardappelen, potjes stroop en natuurlijke een echte vrachtbrief. Deze vrachtbrief mag een gedicht, liedje of mooie tekening zijn.
De klompschip – schipper zijn jongens en meisjes van alle leeftijden en pluimage, ervaren zeilrotten als nieuwelingen. Iedere “Vracht en –Zeilklomp” heeft een schipper en mag ook nog een knechtje meebrengen. De schipper laat zijn klompscheepje zelf te water en kan dan zijn roer en zeil zo bijstellen dat er snel gezeild kan worden.
De wedstrijd staat onder toezicht van een nautische en een artistieke jury. Er is een klassement voor het snelste schip en een klassement voor het mooiste schip. En een prijs voor de mooiste vrachtbrief.
De winnaar van het snelste zeilklomschip krijgt de trofee “De Blauwe Vaandel” en het mooiste zeil klompschip en de leukste vrachtbrief ontvangen ook beide een leuke prijs.
De prijzen worden na afloop van de wedstrijd uitgereikt bij het Schipperswachthuis bij de Museumhaven.
Kinderen met de zelfgemaakte klomp zeilschip zijn welkom op zaterdag 25 juni om 13.30 uur in het Schipperswachthuis, om van daar in optocht naar de Golfjeskade te lopen naar het wedstrijdwater.
Na het zeilen verzamelen alle schippers zich weer bij het Schipperswachthuis voor de prijsuitreiking. Daar zal de jury bekend maken wie het snelste schip is, het mooist is geverfd en wie de mooiste of leukste vrachtbrief heeft gemaakt….
Wedstrijdreglement
- De wedstrijd wordt gevaren met zelfgemaakte vracht -klompschepen.
- De wedstrijd wordt georganiseerd nu door de Museumhaven.
- Iedereen kan meedoen.
- De wedstrijd staat onder toezicht van een nautische en een artistieke jury.
- De wedstrijd gaat om het snelst varende vracht – klompschip, de beste artistieke Schip en de leukste en mooiste vrachtbrief.
- Voor alle drie de onderdelen bepaalt de jury wie de winnaar is.
Plaats en aanmelding.
De wedstrijd is op 25 juni tijdens de Museum Havendagen 2011. De deelnemers zijn dit jaar via de Brede School uitgenodigd, Op deze scholen zitten veel kinderen uit het centrum en ook enkele schipperskinderen.
In overleg met hun leerkrachten wordt er een voorlichtingsmiddag op school gegeven, en zijn er afspraken gemaakt dat alle klompen worden omgebouwd tot vracht – klompscheepje.
Omdat we steun hebben ontvangen van enkele sponsoren worden de klompen gratis ter beschikking gesteld door de Werkgroep Museum Havendagen 2011
Ten slotte ” Wij wensen u een goede en veilige vaart”