Even voorstellen en gelijk maar een vraag

Geachte leden, vandaag hebben mijn vrouw Ilona en ik een mooie Zeegrundel ‘Stormvogel’ gekocht. Het schip meet 7 meter bij 2,63en 0.55 en is gebouwd in 1968. Wij hebben de boot vandaag uit het water laten halen voor en huiddiktemeting en die was goed, erg goed zelfs, al zeg ik dat als ‘staal leek’. De staat van het houtwerk (roer, zwaarden) is wat minder maar dat kan de zomer nog wel door. Ook de ophanging van de ‘zwaardstootbalken’ aan  de waterlijn heeft aandacht nodig. Verder is de boot mooi droog van binnen, echter, komende van polyester boten, vraag ik mij af of een dekventilator (type overloopbaar) – bijv op het voorluik – niet passend zou zijn. Momenteel blijft het voorluik iets geopend voor ventilatie. Mijn vraag is: wat is gebruikelijk bij de zeegrundels van deze afmeting inzake ventilatie  ?

Vriendelijke groet Harm

Dit vind je misschien ook leuk...

8 reacties

 1. Victor schreef:

  Hey Harm en Ilona, welkom bij Baarda grundel. Zo te horen heb je een prima scheepje gekocht. Bijgevoegd ons ventilatierooster op het voorluik. Deze zit bij ons ook in het toilet. Deze is van binnenuit omhoog te draaien. Hopelijk heb je er wat aan.

  • dehoutappel@gmail.com schreef:

   Hallo Victor, ook dank, ja zoiets, daar denk ik aan. Het gaat dan om permanente beluchting/ventilatie vooral als we niet aan boord zijn.

   • Harm van Leeuwen schreef:

    Hoi Victor, ik zo’n ventilatie paddenstoel besteld, nu dacht ik als ik in het staal het gat maak, doe je dan nog iets ter bescherming van corrosie op de opengewerkte gatrand ?

    Groet Harm

  • Jonny schreef:

   Zoiets als deze 2

 2. Peter Visser schreef:

  Beste Harm,
  Als je het luik een cm of acht openzet, kan je er een passend horretje onderzetten dat zowel de lijn van het luikhoofd volgt als de lijn van het luik. Aan de zijkant maak je er twee driehoeken aan die over elkaar heen tegen het hor kunnen scharnieren om het te kunnen opbergen. Rondom rubber tochtstrip erop en je ligt muggenvrij en fris geventileerd.

  • dehoutappel@gmail.com schreef:

   Hallo Peter, ja dat zou goed werken als we aan boord zijn. Maar ik bedoel vooral als we niet aan boord zijn. Ook dan lijkt mij dat ventilatie tegen condens nodig is.

 3. Peter Visser schreef:

  Ja, dan is een mooie vlakke ventilatie wel nuttig. Het voirlijk is een handige plek.

 4. Gerard schreef:

  Als je vocht heel simpel wil bestrijden koop een liksteen voor koeien. Zet die in een afwasbak op een blokje tropisch hout. Na iedere winter moet je bak wel even legen. De mijne werkt al vanaf 2003.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Controle *

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, video, document, spreadsheet. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.