Droogvallen wad
We hebben nu 2 zomervakanties op Friese meren doorgebracht en willen volgend jaar wellicht het wad op en dan hoort droogvallen daar natuurlijk bij. Tips voor steunen of iets anders voor het droogvallen zijn zeer welkom en zie deze graag tegemoet.
Gr, Yvonne en Victor
Wij hadden een duimsdikwandige pijp met onderaan een stevig stuk ijzer (10 mm en rond 100mm) met een stevige pin eronder.
Aande bovenkant een stuk U-profiel op zijn kant. Bekleden met stevig rubber
Dat U-profiel haak je onder de stelbout van je zwaard en laat de steun zakken zodat hij naast de boot hangt.
Ik spande vaak ook een lijn van de voorbolder via de voet van de steun naar de achterbolder. Daarmee was hij ook in de langsrichting gestabiliseerd..
18 jaar perfect ge ruikt.
Succes Peter Visser
Bedankt Peter. Ga eens kijken wat de rest antwoord. Van het voorjaar gaat de boot weer even op de kant. Dan kunnen we er makkelijk bij om zoiets te maken.
Het handboek “varen op de waddenzee” van Marianne van der Linden is een fijn naslagwerk. Het is ook mogelijk om bij haar cursussen te volgen, zie scheepswijs.nl.
Hoi Marjolein,
Dat boek heb ik gezien en ga ik zeker aanschaffen. Bedankt voor de tip.
Gr, Yvonne en Victor
Hallo Yvonne en Victor.
Zoals de foto naast jullie vraag laat zien (dat is mijn Mayus, toen nog Mayus Myrrhe) kun je ook zonder hulpmiddelen goed rechtop droogvallen, mits je goed om je heen peilt voor het droogvallen. Mocht je toch scheefvallen, dan valt de helling mee. Ik heb het vaak zo gedaan.
Peter.
Hey Peter,
goed om te horen dat droogvallen zonder hulpmiddelen geen echt issue hoeft te zijn. Ik had ook al een oplossing gezien met 2 dikke stootkussens onder de boot door verbonden. In ieder geval bedankt voor je reactie.
Gr, Yvonne en Cictor
Tsja, ik kan er naast zitten, maar zoals ik het zie is de foto van het droogvallen van een ander type grundel dan ik heb. De grundel op deze foto heeft halverwege de romp, bijna geen kielhoogte. Daarom staat de romp nagenoeg direct op de grond, nauwelijks heling/kantelen nodig voor stabiel staan. Mijn Grundel heeft vanaf de mast een dooskiel tot achteraan waar de schroef er ook uiteindelijk is geplaatst. Bij het diepste punt van de romp, steekt er bij mijn grundel nog altijd ca 25 cm kiel onderuit. Mijn grundel blijft daarom bij droogvallen alleen rechtop staan met een extra steun onder de romp. Ik heb echt een blok nodig om overeind te blijven. Omdat mijn romp ook nog redelijk smal is komt de hellinghoek al snel in de buurt van de 20 graden. Twee kimkielen is wat ik uiteindelijk zou overwegen, maar ja, eerst maar eens naar de wadden hè, nog niet aan toegekomen.
Hoi Bert,
Ik heb de hoogte van de dooskiel niet opgemeten toen ik de Grundel vorig jaar op de kant had staan, maar meen mij te herinneren dat deze inderdaad vrij hoog is. Van binnenuit bekeken en ik verwacht ook een cm of 20.
De boot gaat er van het voorjaar weer uit voor een schilderbeurt. Ik ga dan kijken wat de meest geschikte oplossing lijkt te zijn.
In ieder geval bedankt voor je reactie.
Gr, Yvonne en Victor
Helaas zit me ernaast Bert. Deze grundel (de mjjne) heeft een dooskiel zoals andere Baarda zeegrundels, ongeveer 20 cm hoog. Op de foto is hij echter, zoals vrij gebruikelijk is, een stuk in het zand gezakt. Dat valt inderdaad heel prettig droog. Ik heb ook foto’s waarop ze op hard zand, niet weggezakt, trots rechtopstaat. Bovenop 20 cm dooskiel.
Soms blijft de boot rechtop staan…..
Wat grappig om te zien Ben. Ik zou het niet verwachten dat de Grundel netjes rechtop zou blijven staan.
Schuin gevallen lijkt mij wel heel lastig (zeker als dit in de nachtelijke uren is).
Bedankt voor de foto`’s. Heel verhelderend.
Gr, Yvonne en Victor
… en somt valt ie scheef.